Om mig

Mitt foto
Jag är nog världens lyckligaste mamma. Efter år av barnlöshet så kom äntligen våra prinsessor till oss genom IVF. Första dottern föddes augusti 08 och andra dottern februari 11. Jag arbetar som lärare i Hem- och konsumentkunskap och brinner för naturlig mat utan tillsatser.

torsdag 8 december 2011

Julbak med tjejerna!


 Igår hade jag och några tjejkompisar julbak! Så himla roligt och mysigt att baka tillsammans, och det bästa av allt var när vi skulle hem (även om det blev stressigt) så fick man med sig sex olika sorter!!!
Vi var sju glada (endel något flamsiga... nämner inga namn men bloggerskan själv ligger nära) som tillsammans bakade följande...
15 st Saffranslängder med vit choklad
8 limpor Fruktigt bröd
7 satser Chokladkola
7 satser Lakritskola
3 satser Mozartkulor
3 satser Snickersgodis
(alla recept kommer sist i inlägget)
Pepparkakshus är "så ute" vi testade att göra Turning Torso i kola ;)


Lakritskola ca 60 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Skär eller klipp kolan i bitar.
Snickerskaka
1 burk jordnötssmör
1 dl kokos
1 dl socker
2 dl ljus sirap
8-10 dl cornflakes (vanliga, k-special el ricecrispies funkar bra)
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop jordnötssmör, kokos, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Blanda ner vaniljsockret och flingorna och rör ihop. Bred ut blandningen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ställ in i frysen tills det stelnat (brukar räcka med en halvtimme).
250 gram choklad
ev. 1 matsked smör eller olja
Smält chokladen antigen ovanför vattenbad eller i mikron. Bred den över kakan. Man måste vara rätt snabb för chokladen stelnar fort! Ställ in hela plåten i frysen igen och låt den stelna ordentligt (tar kanske 1 timme ungefär). Skär sedan i valfritt stora bitar/rutor. Den man kan tänka på om man ska bjuda på den är att den tinar väldigt fort, så bäst att ta fram den precis före man tänkt fika.

Chokladkola ca 60st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3½ dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk honung
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, blanda i övriga ingredienser. Rör med visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medeltemp tills termometern visar 125grader eller håller för ett kulprov. Häll upp smeten i en liten smord långpanna, 20 x 30 cm. Låt stelna, lyft över hela kakan på en skärbräda och skär eller klipp lagom stora bitar (oljad kniv).

Vik in kolorna i smörpapper.

Saffranskrans
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran (à 1/2 g)
salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Fruktigt bröd 2 limpor
50 g jäst
8 dl mild yoghurt
3 tsk salt
1 dl neutral olja
2 tsk kanel
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl solroskärnor
2 dl grovhackade torkade aprikoser
Ca 10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm yoghurten fingervarm, 37 grader. Lös upp jästen i lite yoghurt o tillsätt sedan resten. Tillsätt övriga ingredienser och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Fördela degen i två smorda former, ca 1½ liter. Låt jäsa i formarna under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.

Mozartkulor
Mjuk nougat (Odense Nougat)
Marsipan
Mörk choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 * 1,5 cm) och rulla dem till kulor. Dela marsipan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mums vad praktiskt att träffas och baka tillsammans tack för recepten : ) kram och ses snart tycker jag och Bella kanske måndag förmiddag hos oss? kram Sofia /sofiabakar

Emilia sa...

Vad mysigt :) Kanske ska prova göra den där kolan någon dag :)
Kram Emilia

kråke sa...

Hihi...det kallar jag å baka det;))

Kram på dig:)

Kråke

Gamla skolan-Jennie sa...

Mums vad gott!!! Och är det inte Sara som är med dig sig?? Ser ju att vi är från samma lilla stad! Jag och S har jobbat på samma förskola förra året!

Väldigt fina bilder ni har tagit hos fotografen!

Kram Jennie

Marica sa...

En toppenkväll :) Tradition!! Kram