Om mig

Mitt foto
Jag är nog världens lyckligaste mamma. Efter år av barnlöshet så kom äntligen våra prinsessor till oss genom IVF. Första dottern föddes augusti 08 och andra dottern februari 11. Jag arbetar som lärare i Hem- och konsumentkunskap och brinner för naturlig mat utan tillsatser.

onsdag 15 februari 2012

Maten kan ju inte vara för dyr

Ibland blir jag mörkrädd, tex när jag läser undersökningar om hur mycket mat vi slänger i Sverige...
Flera undersökningar visar att så mycket som 20-30 procent av svenskarnas mat åker i soporna. Det blir 900 000 ton mat som slängs helt i onödan. Tänk att du veckohandlar ungefär tre kassar mat och kasse ett och två bär du in och nr tre åker direkt i soporna...

När man läser detta har jag svårt att förstå hur folk säger att maten är dyr??? Det finns flera sätt att undvika att maten blir gamal och slängs.
1. PLANERA inköpen, om du ska göra någon rätt med bara en liten mängd grädde i, kan du laga något anant av resten?
2. Lita på dina SINNEN... lukta och smaka på livsmedlet, istället för att enbart gå efter bäst före datumet på förpackningarna. Bäst före betyder att den är BÄST före, inte OÄTLIG efter... Har en kollega som arbetat som kock på sjön och där kom det ibland inte i hamn på lång tid vilket gjorde att mjölken ibalnd var två veckor EFTER bäst före datumet, men då var den oöppnad och hon luktade på den. Ser man att man inte kommer hinna göra åt med mjölken, frys in den och använd den till bakning el matlagning. Lova mig, lukta och smaka nästa gång innan du bara slänger ner i soporna!!!

3. Använd HELA råvaran... Ta tex en purjolök... hur mycket använder du? Har frågat många både privat men även i mitt yrke och jag blir förvånad när jag hör att majoriteten slänger halva löken, även det "gröna" är purjolök!!! Vist det kan upplevas lite hårdare och så men passar perfekt i grytor och sopor. Tänk bara på att skiva det tunnare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt. Blir skrämd när vänner slänger sina ägg för de har paserat bäst före, jag har använt ägg som är flera månader "för gamla".

Vi 70-, 80- och 90-taliseter måste lära oss lita på våra sinnen. Mat som inte luktar, ser konstig ut eller smakar konstigt är det ingen fel på. Och lär er använda rester, gör matlådot, pyttipanna eller använd i omeltter...

Jessica E.