Om mig

Mitt foto
Jag är nog världens lyckligaste mamma. Efter år av barnlöshet så kom äntligen våra prinsessor till oss genom IVF. Första dottern föddes augusti 08 och andra dottern februari 11. Jag arbetar som lärare i Hem- och konsumentkunskap och brinner för naturlig mat utan tillsatser.

onsdag 20 februari 2013

Buljongtest

Jag har tidigare skrivit i ämnet och här kan du läsa om det. 
För en tid sedan fick jag ett mail av en läsare då hon läst att jag använde kung markattas buljong eftersom den var fri från glutamat. Hon hade observerat att den istället innehöll jäsextrakt, vad var det och hur påverkas vi av det? Om du går in och läser min länk ovan så ser du vad jag fått fram i ämnet. 

För att få veta vilken som var godast lät jag elever i åk 9 göra ett blindtest. De fick samma recept att följa och sen fick de färdig buljong av mig. De numrerade upp sopporna och fick smaka av varandra.

 
Buljong från vänster: Knorr, Biofood, kung markatta (alla är grönsaksbuljong). 

Vi började med att titta på de olika innehållsförteckningarna och gick igenom vad allt var samt priset
för de olika. Kommentarer som kom upp var att knorr hade väldigt många olika ingredienser, många som eleverna inte kände till. De hade flera sorters glutamat OCH jäsextrakt. Tillsatt färgämnen i knorr, både vegetabiliskt fett och härdat vegetabiliskt fett. Stor skillnad mellan buljongerna hur stor del grönsaker de innhöll, från 3,9% på knorr till 7,1% hos Biofoods som innehöll mest. Eleverna tyckte dock att 7,1% även de var lågt för just en grönsaksbuljong. Mycket diskussion om att biofood o kung markatta använder palmfett i sina produkter samtidigt som någon elev framhöll att det kan ju även knorr göra bara att de inte skrivet ut det (man behöver inte skriva ut palmfett utan man får skriva bara vegetabiliskt fett). Biofood o kung markatta hävdar dock att det kommer från ekologiska odlingar som kontrolleras... När det gäller priset så skiljer det ju endel, Biofood säljs i pulverform i större förpackning vilket gör att priset då blir billigare. 
Biofodd finns i nte i vanliga butiker utan säljs i hälsokostbuteiker.

KNORR: Salt, Vegetabiliskt fett, Smakförstärkare (Mononatriumglutamat, Dinatriumguanulat, Dinatriuminosinat), Grönsaker 3,9% (Morötter, Lök, Tomater, Röd Paprika, Purjolök), Jästextrakt, Persilja, Kryddor, Härdat Vegetabiliskt Fett, Grönsaksextrakt (Med Bl.A. Selleri), Arom (Med Bl.A. Senap), Färgämne (E150C), Vitlök. 
Pris för 5 dl färdig buljong 1.66kr

BIOFOOD:  Havssalt, maltdextrin, grönsaker 7,1% (palsternacka, lök, purjolök, persilja, morot), palmolja, kryddor och örter (gurkmeja, vitlök, peppar, dragon, libbsticka)  
Pris för 5 dl färdig buljong 1.14kr

KUNG MARKATTA:  Havssalt, palmfett ,majsstärkelse, jästextrakt, morot (2,1 %), purjolök 
(1,7 %), lök (1,2 %), vitlök (0,5 %), persilja, muskotblomma, gurkmeja, selleriblad
Pris för 5 dl färdig buljong 2.32kr

 Såhär tyckte eleverna om de olika sopporna:
Soppa 1 (knorr) Såg ut som buljong "ska" se ut, väldigt salt i smaken, doftade buljong. Inte så god.
Soppa 2 (biofood) Gul/grön färg, svag smak, lite "oljig" eftersmak. Konstgjord doft. Inte så god då man upplevde oljighet efter.
Soppa 3 (kung markatta) Inte lika fin färg som de andra, grumligare, typisk buljongsmak och doft. Denna buljong tyckte de flesta var godast.

Sammanfattning: När eleverna fick veta vilken som var vilken valde de flesta fortfarande kung markattas pga smaken och doften. Priset tyckte de var högt i jämförelse med de andra sorterna. Hyfsat mycket grönsaker i förhållande till de andra och inget glutamat, dock jäsextrakt och palmolja.

Vilken skulle nu jag ha valt? Ja jag hade jätte höga förväntningar på biofood men tyvärr, den var inte alls så god. Om jag måste använda någon av dessa blir det kung markatta fram tills jag hittar någon annan som är fri från glutamat OCH jäsextrakt. 
Dessutom vill jag inte heller ha plamolja i min mat, men det får bli ett annat kapitel;) 
 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen!
Kul att läsa vad eleverna tyckte! :)
Så synd att inte fler lärare månar om våra barn på det sätt du gör!

Hur som, jag gillar också att du tog dig tid att kolla upp det här med jästextraktet. Tusen tack!

/Ami

Anonym sa...